Projecten

De afgelopen jaren hebben we kennis en ervaring opgedaan tijdens tal van projecten. Om een beeld te geven van deze projecten, hebben we er een aantal op een rij gezet.

 

  1. Energiemanagement

Energiemanagement is een aspect dat terugkomt in meerdere projecten. Neem EnergyStock, waar we het energieverbruik van de installatie in kaart brachten. Vervolgens zijn er verschillende verbeterideeën ontwikkeld, waarvan de meest veelbelovende zijn opgepakt. Vanaf 2016 kon het proces worden gecertificeerd conform de ISO 50001. Maar het mooiste resultaat was dat het tot een aantal significante energiebesparende en CO₂-reducerende projecten heeft geleid. Kijk voor meer informatie op www.energystock.com.

In 2016 werd ook BBL Company gecertificeerd conform de ISO 50001. Dit betekent dat BBL Company een continu verbeterproces heeft ingericht. Bewust omgaan met energie werd een integraal deel van de bedrijfsvoering. Dit heeft geleid tot een flinke daling van het energieverbruik.

 

  1. HyStock

HyStock is een mooi voorbeeld van een project waar interne en externe belemmeringen zijn overwonnen door te blijven geloven in mogelijkheden en samenwerking. Hiervoor werd onder meer gebruik gemaakt van Nederlandse en Europese subsidies, waardoor in enkele jaren een idee werkelijkheid kon worden. Inmiddels staat er een operationele 1MW PEM Electrolyser die groene elektronen omzet in groene waterstof. Deze waterstof wordt in eerste instantie opgeslagen in cilinders en vervolgens door middel van trailers naar gebruikers gebracht.

Meer informatie?
HyStock website
VPRO gids artikel

 

  1. Gasunie Waterstof Services

Gasunie Waterstof Services is de beheerder van de waterstoftransportleiding in Zeeuws-Vlaanderen. Deze leiding verbindt DOW Benelux in Terneuzen met Yara in Sluiskil. Bij het productieproces van DOW komt als restproduct waterstof vrij. Dit kan door Yara als grondstof worden gebruikt. Hiervoor is een voormalige aardgastransportleiding van Gasunie in gebruik genomen. Deze is speciaal voor het transport van waterstof geschikt gemaakt.

Dit hergebruiken van bestaande aardgasinfrastructuur is uitzonderlijk. Een heel mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als je als bedrijven en overheden samenwerkt. Niet alleen wordt er zo energie bespaard, ook wordt de CO₂-uitstoot beperkt. Daarnaast is er waardevolle ervaring opgedaan met het transporteren van waterstof door aardgasleidingen. Misschien vormt dit project wel de opstap naar een grootschalig waterstoftransport door Nederland!

Als technical manager was Arjan nauw betrokken bij dit project. In dit filmpje vertelt hij er meer over!

 

Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?