Energieopslag

In Nederland wekken we met z’n allen steeds meer duurzame energie op. Geweldig! Maar hoe gaat dat als er even geen duurzame energie opgewekt wordt? Het is zonde als we dan gebruik moeten maken van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en kolen. Gelukkig zijn er manieren om duurzame energie op te slaan.

De powerbank voor je telefoon, de accu in je boormachine, de batterijen in de afstandsbediening. Allemaal voorbeelden van energieopslag bij jou thuis. Maar ook bedrijfsmatig zijn er allerlei mogelijkheden om energie op te slaan. Zelfs in enorm grote hoeveelheden. Maar niet elke oplossing is voor iedereen de juiste oplossing. Bij Summit Engineering kunnen we je helpen met het maken van de juiste keuze. Daarbij houden we niet alleen rekening met het technische aspect, maar ook met het rondkrijgen van je business case.

 

Kleinschalige opslag via powerpacks of batterijen (0,5 tot 10 MWh)

Alles in deze categorie lijkt heel erg op waar je thuis energie in opslaat, maar dan groter. Grote batterijen, powerpacks of accu’s kunnen heel interessant zijn om relatief kleine hoeveelheden energie snel en voor korte tijd op te slaan. Erg handig bijvoorbeeld voor het in balans brengen van vraag en aanbod, zoals bij ‘peak shaving’, het mogelijk maken van slimme inkoop van energie en het verzorgen van flexibiliteit.

Opslag van energie

Hoge snelheid

Balanceren van energie

Compressed Air Energy Storage (CAES) illustration

Opslag van elektriciteit via Compressed Air Energy Storage (CAES) in zoutcavernes (tot 1,5 GWh)

Bij Compressed Air Energy Storage (CAES) wordt overtollige energie opgeslagen in samengeperste lucht. Op dit moment zijn er wereldwijd twee CAES-installaties operationeel: één in Elsfleth (Duitsland) en één in McIntosh (Alabama, Verenigde Staten). Een CAES-installatie kan in relatief korte tijd grote hoeveelheden energie opslaan of juist beschikbaar stellen. CAES is een zeer interessante techniek als je flink veel meer energie op wil slaan dan wat er in een accu past en het heel snel tot je beschikking wil hebben. Bovendien kan deze techniek het elektrische netwerk ondersteunen op het gebied van frequentie, voltage en stabiliteit, ook wel auxiliary services genoemd.

Opslag van waterstof in zoutcavernes (tot 225 GWh)

Al lange tijd wordt aardgas opgeslagen in zogenaamde zoutcavernes. Een zoutcaverne is een gat ter grootte van de Eiffeltoren in de zoutlaag van de aardbodem. Ook waterstof kan daar eenvoudig in worden opgeslagen. Dit wordt wereldwijd al op een paar locaties gedaan, zoals in Texas en binnenkort ook in Zuidwending bij HyStock. De verwachting is dat dit één van dé oplossingen voor de toekomst is, aangezien zo zeer grote hoeveelheden energie veilig opgeslagen kunnen worden en de kwaliteit behouden blijft.

Opslag waterstof in zoutcavernes illustratie

Verder praten over energieopslag?

Bel/mail een van onze experts

Robbert van der Pluijm
robbert@summitengineering.nl
+31 (0)6 11 00 56 77

Robbert van der Pluijm headshot