Vrouwen in de techniek, in dit geval: de energietransitie


Het is een vaak gehoorde constatering dat het lastig is om vrouwen te vinden die het leuk vinden in de techniek. Dat het toch vaak mannen-bolwerken zijn waar vrouwen lastig tussenkomen. Bij Summit Engineering werken echter veel vrouwen, die heel goed werk verrichten en het ook erg leuk vinden! Hoe kan het dat die match zo goed is? We laten de dames aan het woord.

Erinn Los headshot

We starten met Erinn Los. Erinn is bioloog en had al enige jaren ervaring toen ze bij Summit kwam. 

Wat maakt voor jou die match zo goed?

De activiteiten van Summit Engineering zijn volledig gefocust op de energietransitie. Wat mij aanspreekt is dat we aan concrete projecten werken die bijdragen aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Aan de ene kant kan dat door energie te besparen en anderzijds door energie te verduurzamen en beide komen terug in mijn werk. Daarnaast krijg je binnen Summit al snel je eigen projecten, met daarbij ook veel vrijheid in hoe je deze aanpakt en inricht. Wanneer je tegen problemen aanloopt of twijfelt over de beste route is er ook altijd de mogelijkheid om te sparren met de twee eigenaren van Summit, Robbert en Arjan.   

Hoe technisch is de functie van projectleider nu echt?

Dat verschilt behoorlijk per project als ik eerlijk ben. In alle projecten zit een technisch aspect, dus het is zeker wel belangrijk dat je geïnteresseerd bent in de techniek achter de energietransitie. Het is echter niet nodig om een technische opleiding te hebben gevolgd om bij Summit aan de slag te gaan. Er is veel ruimte om technische kennis en ervaring op te doen. De meeste van de projecten waarbij ik betrokken ben zijn niet heel technisch van aard.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kleine organisatie als Summit? 

Een voordeel vind ik de korte lijntjes. Het is heel makkelijk om zaken af te stemmen. De organisatie als geheel is ook heel wendbaar, met weinig bureaucratie. Een nadeel is wel dat je met een kleine club denk ik sneller pieken en dalen in de hoeveelheid werk hebt, omdat er simpelweg minder mensen zijn om het werk over uit te spreiden.

Noem eens 1 ding dat je hebt gedaan of bereikt in je werk bij Summit waar je trots op bent? 

Bij verschillende organisaties hebben we energiebesparingstrajecten in gang gezet en de enorme energiebesparing die daardoor gerealiseerd is of wordt is iets waar ik zeker trots op ben. Dat heeft zo veel meer impact dan wat ik alleen als individu kan doen tegen klimaatverandering. Het geeft dan ook heel veel voldoening en ook motivatie om met nieuwe projecten aan de slag te gaan.

Als tweede bevragen we Diewertje Doeglas. Ook Diewertje had wel wat baantjes gehad, maar nog niet in de techniek gewerkt. 

 

Wat maakt voor jou die match zo goed?

De match tussen mij en Summit Engineering is goed om verschillende redenen. Ten eerste vind ik het heel belangrijk dat mijn werkzaamheden bijdragen aan een mooiere wereld. Elke dag hoor of zie je wel iets op het nieuws waaruit blijkt dat het niet de goede kant op gaat met de opwarming van de aarde. Binnen Summit heb ik het gevoel dat ik mij elke dag inzet om dit een klein beetje de goede kant op te helpen. Het resultaat is heel tastbaar, je ziet de projecten zich ontwikkelen van ideeën, naar tekeningen op papier, naar in gebruik genomen installaties!

Diewertje Doeglas headshot

De afwisseling tussen technische en sociale werkzaamheden past goed bij mij. Je moet wel weten hoe de installatie die je aan het realiseren bent in grote lijnen werkt: anders kun je de technisch-inhoudelijke vragen van klanten of leveranciers niet beantwoorden of zorgen dat de benodigde technische documenten wel juist en compleet zijn. Daarnaast ben ik ook continu met allerlei mensen in gesprek, om antwoorden op technische vragen op tafel te krijgen, om werkzaamheden scherp in beeld te krijgen en vervolgens in te plannen of om te zorgen dat iedereen hetzelfde plaatje voor ogen heeft. Je moet echt samenwerken met alle partners om dingen voor elkaar te krijgen.

Daarnaast past het projectmatig werken mij ook goed, het is leuk dat projecten komen en gaan en je daardoor veel afwisseling in je werkzaamheden hebt! Ook al is het soms ook wel jammer als er een leuk project tot een (goed!) einde komt…

Hoe technisch is de functie van projectleider nu echt?

Dat verschilt per project! Ikzelf vind het leuk om me met technische aspecten bezig te houden – ik heb dan ook een achtergrond in natuurkunde, meer bèta krijg je het bijna niet. Het is hierom zo gegroeid dat de projecten en vraagstukken waar ik me mee bezig houd behoorlijk technisch kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn het opstellen en reviewen van technische tekeningen, of input leveren voor de veiligheidsstudies van nieuwe installaties. Verder ben ik ook bezig met het uitwerken en organiseren van de activiteiten die uitgevoerd moeten worden bij mijn projecten, zoals voor de installatie of voor het in gebruik nemen. Sommige collega’s hebben projecten waarbij ze zich meer met beleid bezig houden dan met technisch-inhoudelijke vraagstukken. 

Bij Summit Engineering zijn de projectleiders de single-point-of-contact voor de klant. Je bent dus de leider binnen Summit Engineering van het project. Maar binnen het grote project ben je vaak toch meer een projectmedewerker. Zo ben ik binnen mijn projecten vaak onderdeel van het engineering team. Maar daarnaast nemen we ook graag projectmanagement taken op ons, zoals het opstellen en beheren van de budgetten en planning, of het bewaken van de scope!

Wat zijn de voor- en nadelen van een kleine organisatie als Summit? 

Het werken bij een kleine organisatie spreekt mij erg aan. Ik heb hiervoor bij een groot bedrijf gewerkt, waarbij er allerlei ingewikkelde managementstructuren van kracht waren waarin ik mij niet thuis voelde. Hier ken je collega’s goed, zijn de lijntjes kort (zowel inhoudelijk als HR-gerelateerd) en weet ook waar zij zich mee bezig houden. Bovendien kunnen we elkaar goed helpen en veel van elkaar leren.

Ook kun je je goed ontwikkelen binnen een kleine organisatie zoals Summit, doordat we maar met zijn achten zijn en aan best grote projecten werken, krijg je al snel je eigen plekje binnen je projecten en de verantwoordelijkheden die daarbij horen. Én doordat je je collega’s goed kent is het snel duidelijk welke opleidingen/cursussen bijdragen aan jouw persoonlijke leerdoelen binnen jouw projecten.

Een nadeel van een kleine organisatie is dat we vaak nog op zoek zijn naar de juiste systemen om alle interne zaken op de juiste manier te regelen. Sommige dingen hebben nog niet hun plekje of methode en dat levert nog wel eens gedoe op. Als organisatie is het dan zoeken wat een pragmatische oplossing is die voor iedereen werkt.

Noem eens 1 ding dat je hebt gedaan of bereikt in je werk bij Summit waar je trots op bent? 

Eén ding maar?! Haha. Ik denk dat ik dan toch ga voor hoeveel ik geleerd heb in de afgelopen twee jaar. Voordat ik bij Summit aan de slag ging had ik nog niet veel kennis op het gebied van de energietransitie óf van engineering, ondanks dat ik een technische achtergrond heb. Summit biedt een leeromgeving met een enorm steile leercurve, en die heb ik goed weten te benutten ;).

Dan gaan we naar het derde teamlid, Lotte Top. Binnengekomen voor een afstudeeropdracht voor haar studie Energy and Environmental Sciences en met veel enthousiasme doorgegroeid naar projectleider en project engineer.

Wat maakt voor jou die match zo goed?

Bij Summit mag ik leren door te doen. In projecten is het onvermijdelijk dat je nieuwe uitdagingen tegenkomt, soms zelfs zaken waar je helemaal geen ervaring mee hebt. Dit kan behoorlijk uitdagend zijn en is een geweldige kans om praktijkgericht te leren. Bovendien ben ik breed geïnteresseerd en waardeer ik variatie in mijn werk. Bij Summit heb ik de mogelijkheid om aan verschillende soorten projecten te werken, wat deze variatie zeker mogelijk maakt.

Hoe technisch is de functie van projectleider nu echt?

Dat varieert sterk, afhankelijk van het specifieke project en de rol die ik daarin heb. Soms ben ik bezig met zeer technische vraagstukken, waarbij ik tekeningen moet interpreteren, berekeningen moet maken of ik moet programmeren. Er zijn ook momenten dat de vraagstukken minder technisch van aard zijn, zoals het behandelen van vergunningen, het opstellen van planningen of werken aan een communicatiestrategie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kleine organisatie als Summit?

Bij Summit vormen we een klein, maar daardoor ook hecht team. Dit betekent dat we van elkaar kunnen leren en er ruimte is voor een aangename werksfeer. Bovendien is er aandacht voor persoonlijke groei, waarbij het volgen van cursussen wordt aangemoedigd, en is de werk-privé balans belangrijk. Het feit dat we een kleine organisatie zijn, brengt echter ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Dit is zowel leerzaam als uitdagend, en het vereist een zekere mate van veerkracht.

Noem eens 1 ding dat je nu al hebt gedaan of bereikt in je werk bij Summit waar je trots op bent?

Tijdens mijn afstudeeropdracht heb ik een model ontwikkeld wat we nu gebruiken om klanten te ondersteunen met duurzaamheidsvraagstukken. Ik heb veel geleerd tijdens dit project en het resulteerde zelfs in het winnen van de Rachel Carson Scriptieprijs. Ik vind het gaaf dat Summit mij de kans heeft gegeven om dit onderzoek te doen en we het nu ook in de praktijk kunnen toe passen om de energietransitie verder te helpen.

Tenslotte onze meest recente vrouwelijke aanwinst, Anne Adamse. Anne heeft in 2021 haar Master Technology and Operations Management gehaald en is sinds een aantal maanden voortvarend aan de slag als projectleider.

Wat maakt voor jou die match zo goed?

De match zit hem vooral in de mentaliteit van het bedrijf. Ik wil graag meehelpen aan de energietransitie, maar dat kan ook bij andere bedrijven. Voor mij was een mate van flexibiliteit, autonomie en afwisseling in mijn werkzaamheden de grootste reden om voor Summit te kiezen.

Foto Anne Adamse

 Hoe technisch is de functie van projectleider nu echt?

Wat als projectleider op het vlak van techniek vooral handig is, is het hebben van een basiskennis. Dit is met name handig omdat je veel in aanraking komt/in gesprek bent met techneuten. Tijdens deze gesprekken is het handig om te snappen waar zij het over hebben. Zelf ben je niet echt technisch bezig.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kleine organisatie als Summit? 

Voordelen: iedereen kent elkaar, hele informele verstandhouding met leidinggevenden

Nadelen: je krijgt snel veel verantwoordelijkheid (kan ook wel weer leuk zijn, maar is niet zo handig als je daar moeite mee hebt)

Noem eens 1 ding dat je nu al hebt gedaan of bereikt in je werk bij Summit waar je trots op bent?

Ik ben vrij snel van projectlid naar projectleider gegaan op een toch vrij groot project. Ondanks dat het deels noodzaak was, voelt het toch fijn dat ze me het vertrouwen gegeven hebben dat ik het kan.

Zo zie je maar, ook al wordt Summit geleid door twee mannelijke techneuten en is de energietransitie voor een belangrijk deel technisch van aard, er zijn veel kansen voor bevlogen vrouwen!

Ook je kansen verkennen? Kom vrijblijvend langs voor een kopje koffie of thee op vrijdag 8 december tussen 15.00 – 17.30 uur en we vertellen je graag meer! Volg ons op LinkedIn om geen vacature te missen en wie weet…