Gijs Boesjes

“Het is tijd voor actie”

Specialismen: Systeemdenken, modelleren en data-analyse

Door allerlei slimme meetapparatuur is er tegenwoordig een overvloed aan gegevens die ons iets kunnen vertellen over vraagstukken op gebied van duurzaamheid en energietransitie. Toch kan data alleen niet het hele verhaal vertellen en is er inzicht nodig om tot oplossingen te komen. Dit vergt samenwerking op multidisciplinair niveau. Optimisme, heldere communicatie en goed luisteren zijn daarom belangrijke kenmerken die Gijs zich eigen rekent.

Gijs is opgegroeid in de buurt van Leeuwarden en heeft zich altijd kunnen verwonderen over de natuurlijke schoonheid van het Friese landschap. Op vakantie gaat hij het liefst naar mooie natuurgebieden om lange wandeltochten te maken en te wildkamperen. Door de jaren heen hebben de zichtbare effecten van klimaatverandering op onze omgeving indruk gemaakt op Gijs. Hij realiseert zich dat de natuur om ons heen en de leefbaarheid van de wereld de meest waardevolle
dingen zijn, en dat we er samen hard aan moeten werken om deze te behouden. Of, in de woorden van de Eagles, zijn favoriete band: “Cause there is no more new frontier, we have got to make it here.”

Gijs is zes jaar geleden voor zijn studie sterrenkunde naar Groningen verhuisd. Na het behalen van zijn bachelor wilde hij zijn opgedane kennis en analytische vaardigheden gebruiken om een bijdrage te leveren aan de oplossing van de klimaatcrisis. Met dit doel voor ogen is hij energie- en milieuwetenschappen gaan studeren. Na eerst bij het KNMI een wetenschappelijk onderzoek te hebben gedaan naar klimaatverandering van Antarctica, is Gijs nu bij Summit Engineering terecht gekomen voor zijn laatste afstudeeropdracht. Hier zal hij zich richten op het modelmatig optimaliseren van energiesystemen, en de potentie die dit heeft om netcongestie te verlichten.